kemirhys

Tankar om hund och vallning

Rhy godkänd vallhund oktober 24, 2011

Filed under: Uncategorized — Anja Lehtiö @ 10:11 f m
Härligt men alldeles för kort veckoslut på vallhundstävling i Somero hos Kotikoskis. Fotona är tagna av Elisa Kotikoski.

Samu och Rhy

fredagen körde jag som en galning efter jobbet för o hinna starta Rhy i klass I (som VP). Hann nätt o jämt, var väl ganska ok tror jag fast han var väldigt på med för snäva flanker, så fållan fick vi inte till.
På lördag hjälpte vi till o ställde ut åt treorna i regnet några timmar. Det var en bra erfarenhet även om han gick väldigt het. Fårena följde inte efter människorna så vi fick fösa dom med två hundar till hämtstolpen vilket var en aning struligt emellanåt…då två unghundar ville bestämma själva… Själva hållandet gick lugnt o bra.
Startade som nummer två med Sin i klass 2 (IK1). Hon gick helt enkelt super, körde från stolpen hela rundan  🙂 Fårena var jättebra o jag fick tom bromsa henne, fårena var på linjerna o vi prickade alla grindar. Delningen var bra, men sen hade vi problem vid fållan, fick brått o rev upp metallporten som skamlade o skakade ( tog i marken)så fårena nästan sket på sej…sen hade vi inne alla får två gånger utom ett, blev bara ett poäng kvar suck :o/ Sin var helt super o vi blev tvåa iaf ❤
Detta var Rhys första klass två  samt långa hämt på tävling, har inte gjort över 150m annars heller tror jag… Det gick mycket bättre än väntat 18+9p (kanske för vid?), och vilken känsla att ha en hund som är helt öppen för riktningskommandon på 180m (denna dag iaf) 🙂 Sa fel riktningskommando vid stolprundningen så svängen blev stor. Försökte få till bra linjer, tror han stoppade litet för mycket i draget på första benet…fåren stannade till  några gånger och jag var även osäker hur jag skulle få honom lugnt framåt, för efter att dom ställt upp sej sprätte dom runt väldigt lätt när hunden var för nära. Efter första porten följde jag efter, crossen jättebra, prickade även andra porten, tredje benet bra, delningen 10p. Sen samma problem i fållan o tiden tog slut på samma gång som fårena gick in. Men jag var himla nöjd iaf, det var sååå roligt  🙂
Vila litet o sen VP. VP:t i Finland är ju mer som ett arbetsprov, samma grejer som i Sverige + fri vallning var man inte får titta på hunden samt fasttagning av får. Fållan är även svårare för hunden då det färst är en smal gång innan själva fållan öppnar sej. Två domare dömer dömer/ger olika päng för olika delar, det räcker inte med att hunden lyder och håller sej runt fåren, det testas verkligen att den har anlag samt tillr med vallning i sej.
Gick helt okej. Har lärt honom gå lugnt in i fållan med huvudet utåt så han inte skrämmer fåren (i början ville han rusa eller trycka upp dom genom grindarna). Sa höger o när hastigheten var litet för hög sa jag ”heeejj”, då trodde han jag sa nej o bytte riktning. Tänkte kollidera med ett får som redan hann flytta sej, så han stannade till innan han försökte trycka sej förbi då dom inte väjde mer. Tackan stångade honom i huvudet, Rhy bet henne i nosen -> tackan väjde o Rhy fortsatte bakom fåren var han la sej o lugnt tog ut dom. Han klarade VP:t helt bra, fina flanker i friavallningen samt full poäng på fråndrivningen. Fick kommentaren att han gått för försiktigt in i fållan…osäker. Det må hända, men jag tycker han klarade av följderna bra. Domaren gillar hundar som trycker upp björnar i träd förstod jag. Pray fick förra året 10p mer ön Rhy (av samma domare) då hon bet två gånger o såg ut som ”make my day”-hela tiden. Kommentaren lugn o säker, Pray ? Kom fram till att det är tur att jag inte är domare…fattar tydligen ingenting.
Söndagen startade Sin med nummer 3. Trögare i dag o tog inte höger vid första porten (utställningen bakom o ganska nära), kom tillbaka med dom så vi körde första porten två gånger 😉 Crossen bra o prickade andra grinden också. Delningen 9.
Rhy gjorde en perfekt utgång samt lyft 20+10 till vänster som han har varit tajtare på, härligt! (vågade inte skicka höger som andra, då hundarna skulle förbi utställningenmed får var han jobbar på lö). Nu var han hetare men fick ändå 15/20 på framdrivn. Sen var han för på på första benet, fårena hade hårt drag mot utställningen o där sprang han upp o stoppade vid grindarna samt körde tillbaks en bit. Fick med flera kommando honom o ta höger hela vägen ur balans o körde dom en gång till genom första porten, sen gick jag efter till crossen för o stödja honom. Domaren tänkte nog jag är tokig som kör fårena två gånger med två hundar genom första porten…i publiken hade dom undrat varför jag inte bara fortsatte till crossen. Joski som känner mej, hade sagt som det var, att jag tog det som en träning för hundarna o inte brydde mej om poängen.
Vid andra porten bad jag en högerflank, Rhy tyckte vi skulle stoppa upp till vänster då draget till uppsamlingen som låg nära var kraftigt. Fulsnurr där. 

Bad höger, tog vänster

Vid delningen kallade jag in Rhy vid en obefintlig lucka med får som inte stod still (idiotjag), han kom men det andra fåret kutade iväg efter kompisarna mot uppsamlingen som låg ca 40 bakom. Rhy satte efter (fast jag försökte kalla bort honom) och tacklade tillbaka tanten. Försökte lyssna efter ”tack det räcker”, då det inte hördes så fortsatte jag o delade igen, blev bara en poäng kvar men fållan gick som på film med 10p 🙂 Duktig liten Långben 🙂 Ettan Pirjo samt tvåan Joski var dom enda som jag såg som faktiskt hade bra rundor på sö, vi andra kämpade oss genom, Rhy blev trea o Sin fyra.

Vi övernattade i Jonnas stuga, och speciellt roligt var det då Samu var med och hade det så roligt med dom andra barnen. Samu skulle vilja flytta till Somero…

Fårena har jobbat klart för dagen

Stortack till Elisa o Kari som ordnar så fina tävlingar, fårena jättefina bara man kan köra sin hund!

 

5 Responses to “Rhy godkänd vallhund”

 1. E.K. Says:

  Grattis Anja! Bra jobbat!

 2. Mette Says:

  Duktiga! Ingen film?

 3. Anja Lehtiö Says:

  Tack 🙂 Jo Rhy var nog duktig, när man beaktar hur liten tid han blivit tränad o ännu till av mej 😉 Ingen hade kamera på tävlingen och är det nog ingen vallning som jag känner jag vill visa upp…inte för att det inte var perfekt, utan för att jag skäms över några situatuiner jag satte honom i 😦
  Skall försöka få Jessica o filma litet träning nån dag, skulle även själv vilja se honom ”utifrån” 😉

 4. Joski Says:

  Det var JÄTTEbra jobbat, Sin’s banan på lördagen var jättefin o Rhy debuterade i IK1 super bra. Grattis!! 😀

 5. Linda Says:

  Grattis, så kul!!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s