kemirhys

Tankar om hund och vallning

Nya övningar nya tankar nya regler… januari 30, 2012

Filed under: Uncategorized — Anja Lehtiö @ 11:50 f m

Har varit och tränat ett par gånger hos Samuli i hagen vi inhägnade i höstas, andra gången var Joski med. Den är ju inte så stor 50×65 (med snövallar på insidan), men den räcker jättebra till för teknikövningar mm.
Jag har på min ”att göra”-lista att få till det med delningar a´la Kevin, Rhy är ju ett kontrolfreak som inte vill släppa den andra flocken. Tanken är att hunden ska komma in snabbt med fokus från början på rätt djur. Sagt och gjort, byggde en liten fålla i ena hörnet av hagen, motsatt hörn till porten vart dom har drag.
På samma gång så skapade jag ett litet jobb åt Rhy, när fållan hade tre grindar, fållade vi in dom, sen lämnade jag Rhy och vakta tanterna medan jag gick iväg för och hämta den sista grinden fr andra änden av hagen. Det klarade han galant 🙂
Började träningen med och försöka få till rörelserna, är fortfarande osäker vad jag skall vara nöjd med…borde ha Lena sittande på axeln så jag inte nöjer mej med ”det var ju nästan bättre”… Tyckte ändå att han var litet mer avslappnad än tidigare, stannade tom stående några gånger 🙂

Ganska avslappnad här (c) Johanna Rissanen

Fem får i fållan och fem utanför, sen började själva delningsträningen. I början gjorde vi en stor lucka (ca 10m), kalla in hunden- genast come bye-ligg (precin den rundat dej) – walk on. Hundarna snappade upp det väldigt bra, kom in fort samt tog tag i flocken direkt. Sen minskade vi luckan, Joski fick till det precis som en riktig delning på tävling. Sen lät vi dom jobba litet på fårena i fållan också, samt delade av på olika sidor om fållan så det inte skulle bli ett mönster.
Ska göra detta några ggr nu när jag har chans tills Rhy blir säkrare på vad jag vill, ska bli intressant och se om det håller sen när man är utan fålla…
Efter träningen tog Rhy hem dom till fårhuset igen.Han har gjort detta för en vecka sen, så nu kom han ihåg vart dom försöker dra uppe på gården och tog sej själv dit utan kommando.  Kul att det går och göra riktiga saker med honom nu också 🙂

Planering är viktigt

Planering är viktigt

Har diskuterat med några kompisat om Finlands regler i klass I, det är ju som Sveriges VP. Den sk maratonpromenaden med fårena tar ofta en evighet, super tråkig dessutom + att tom en kanin klarar av detta, som vi sett på you tube 😉
Jag tycker att man kunde slopa klass I helt och ha samma system som Sverige har. Eller fokusera mer på närarbetet, delning med märkta djur osv. det är ju ofta där som svårigheterna börjar. Ja ja, som ”ny” så är det kanske bättre och ligga litet lågt, men hoppas på att dom äldre rävarna skulle ta tag detta så småningom.

Stor och liten

Läste i SVAK:s nya regler om att hunden i fortsättningen kan bli avstängd på 90 dgr efter tre omotiverade bitningar. Först tyckte jag det lät jättebra, sen började jag fundera på riskerna (om man skulla ha samma här i Finland).
Vi har oftast himla tunga djur (texel-dorset)  här som lätt ställer upp sej, ingen tid i världen tycks hjälpa på vissa besättningar. Sen har vi ju i Finland kanske 5-6 tävlingar på hela året…blir man avstäng 90 dagar så är det kanske lika med hela sesongen.
Kan det leda till:
– att man tar bort all bitning fr hunden – inte bra
– att man börjar avla fram en annan typ av hund, orkar den sen med dom tunga djuren hemma
– att deltagarna blir olika dömda. ”Vågar” domarna diska gamla auktoritära rävar…

Jag och Rhy (c) Johanna Rissanen

Eftersom vallhundsföreningens forum ”dött ut”, hoppas jag på att den planerade FB-profilen snart blir till!

 

8 Responses to “Nya övningar nya tankar nya regler…”

 1. Eva Says:

  Kul läsning. Men du den där delningsbilden, den är puts väck …. 😉

 2. Anja Lehtiö Says:

  Tack 🙂 Hur tänker du Eva om dom nya reglerna? Joski ska ta tagi i den försvunna bilden när hon kommer från jobbet 🙂

 3. Joski Says:

  Skickat bilden via mail till er. Glöm inte att berätta den fin moment med Rhy Anja, när han själv utan kommandon gav fåren tid när dom (kuinka se nyt sanotaan taas kun lammakset rupesi hajaantumaan, kerro ite på svenska)!!

 4. Anja Lehtiö Says:

  Ha ha Joski, jo Rhy hanterade en strjekande texeltacka superfint själv! Hon hade stannat flera ggr fast dom andra fortsatte, Rhy blev bara kvar och väntade ut henne jättefin tills hon gav upp. Häftigt o se hur han verkligen funderade och höll sej helt lugn. Får vara litet nöjd med me jsjälv också, kliade i tungan att ge ett flankeringskommando (ta med henne nu då)…konstigt nog höll även mina nerver 🙂

 5. Eva Says:

  Oj, jag såg din fråga först nu… måste komma ihåg kryssa i att jag får mail…

  Jag tycker nog att regeln är bra, vi har ju Djurskyddet hängande över oss och måste avstyra allt som kan ses som dålig djurhantering. Omotiverad bitning hör definitivt dit. Visst kanske min hund gör ”rätt” som biter för att flytta men frågan är om en annan, starkare hund, kunde ha flyttat samma djur utan att bita? Det är väl det vi strävar efter, att utveckla starka hundar.
  Jag anser att man kan utveckla starka hundar framförallt genom avel förstås men även till stor del genom träning.
  I vinter har Knut fått träna en hel del på att vara tålmodig och både han och jag lär oss saker. Det handlar till viss del om taktik också, att inte bli stående med djur.

  Men visst kan det vara jobbigt att bli avstängd.

  Eva

  ps. nu har jag kryssat i rutan här nere 😉

 6. Anja Lehtiö Says:

  Håller nog med, tror du att den regeln kommer att följas…blir alla behandlade lika?

  • Eva Says:

   Det är ju en bedömningssport och misstankar om kompisbedömning finns ju alltid med vare sig det gäller bitning eller poängavdrag.

   Jag tror ändå att de flesta domare försöker vara objektiva.

 7. Anja Lehtiö Says:

  Ok, här mal kvarnarna så långsamt plus att man är väldigt rädd för förändringar..


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s