kemirhys

Tankar om hund och vallning

Työkoiraa hankkimassa oktober 2, 2012

Filed under: Uncategorized — Anja Lehtiö @ 12:13 e m

Muutama surullinen tapaus on tullut vastaan, nyt on pakko purkaa turhautumista kun tämä olisi voinut olla ystäväni tarina.
Tilallinen on nähnyt you tubessa, paimenkoiranäytöksessa tai kuullut miten paimenkoira voi hakea lampaat/lehmät navettaan, pitää niitä poissa ruokintapöydältä, rännittää punnitusta varten, pitää lammasta tarvittaessa erossa muista, kuljettaa paikasta toiseen jne. Tästähän voisi olla tajuton etu hänelle jos tämä pitää paikkansa!
Tilallinen googlettaa pimeänä talvi-iltana kuivituksen jälkeen sanalla ”paimenkoira”.
Wow, hän päätyy hienoille kotisivuille missä mahtavia kuvia kauniin värisistä koirista, jotka esiintyvät joko eläinten kanssa tai yksin. Pitkät tarinat niiden sekä vanhempien erinomaisuudesta, miten ovat vahvoja ja sinnikkäitä, jostain ajoista ja flankeista puhutan myös mistä hän ei kyllä tajua mitä ne edes tarkoittaa. Ohhoh, siellähän on oikein hienoja videoitakin mahtavalla musiikilla, välillä näyteätään koiraa ja välillä eläimiä, näyttää jopa siltä että se koira kasaisi niitä ihan itse. Tilallinen innonstuu enemmän ja enemmän, tämän kasvattaja täytyy kyllä olla asiallinen ja pätevä kun näin hienot videot ja sivut on tehnyt, hän päättää soittaa.
Hänelle kerrotaan miten pentujen mummit ja ukit maailmalla ovat olleet kovan luokan työkoiria, miten tästä pennusta tulee vahva ja korvaamaton apu hänelle. Vaikka onkin paljon kalliimpi kuin mitä hän oli ajatellut, hän menee katsomaan pentujen äitiä farmin töissä. Tällä kasvattajalla ei nyt ollutkaan omaa farmia, mutta näyttää koiralla treeniapaikassa miten se osaa hakea lampaat aitauksen toisesta päästä. Tilallinen lähtee kotiin pennun kanssa ja on onnellinen hankinnastaan.
Pentu kasvaa ja on kohta 1v, tilallinen päättää soittaa kasvattajalle kun se ei tunnu kiinnostuvan lainkaan lampaista… Kasvattaja ei nyt ehdi puhua, mutta meinaa että kyllä se siitä, hänellähän on kuvia ja videoita miten sen vanhemmatkin ovat kovia työkoiria, täytyy olla tilallisen vika jos ei toimi. Tilallinen saa kuulla jostain paimenkoirayhdistyksestä ja että he järjestävät kursseja… Aika on kortilla mutta sinne mennään nuorukaisen kanssa. Kouluttaja yrittää kaikki kikkaviitoset, surullinen totuus muutaman kerran jälkeen on että koiralla ei vaan ole paimennusviettiä tarpeeksi. Hän saa neuvon myydä se kotikoiraksi ja ostaa uusi.
Tilallinen on todella surullinen, turhautunut ja pettynyt, miten tässä näin pääsi käymään?

Näinhän se on, ikinä ei voi olla varma että koira täyttää toivotut kriteerit. Mutta, miten ihmeessä saadan tilalliset jotka suunnittelevat koiran hankkimista, olemaan yhteydessä SPKY:n, joka voi kartoittaa tilallisen tarvetta, suositella sellaista pentuetta tai kasvattajaa, jonka koirat oikeasti ovat näyttäneet että on riittävästi paimennusviettiä ja työmoraalia?

Pelottavan paljon on tänä päivänä ihmisiä, jotka mainostavat hienoilla kotisivuillaan että niiden koirat ovat niin ja näin vahvoja paimenkoiria tms. vaikka niillä todellisuudessa ei ole mitään tai erittäin vähäistä oikeaa työnäyttöä. Halusin että tulisivat näyttämään; miten siirtää 100päistä vastahakoista pässikaritsalaumaa jossa pässit todella testaavat kuka siellä takana on, tai kasaavat biotoopilta 80kpl  vauhkoontunutta 60-100kg dorset/texeltätiä jotka irtikoira säikyttänyt ja vie ne tietä pitkin takaisin toiselle lohkolle, tai käsittelee uuhia ja niiden pieniä karitsoja, siirtää 30kpl lehmää/hiehoa pelottavan vanhan rajan yli, lastaa vastahakoisia eläimiä tms!!!
Eikä se mitään jos ne myydään meille harrastajille, mutta silloin kuin on kyseessä  tilallinen joka on hankkimassa itselleen TYÖkoiraa, voisin oksentaa näiden ihmisten moraalittomuudelle. Ovatko vain tyhmiä ja uskovat että koirat ovat mitä mainostavat, vai vielä pahemmin, ovatko tajunneet tämän markkinaraon ja käyttävät sitä häikäilemättä hyväksi?

Miten saadaan tilallisille tietoa SPKY:stä, tai mitä kautta voimme vaikuttaa siihen että tilalliset saavat oikeasti apua ja neuvoja ensimmäisen TYÖkoiran hankinnassa?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s