kemirhys

Tankar om hund och vallning

Nordic Nursery Final 2012 november 22, 2012

Filed under: Uncategorized — Anja Lehtiö @ 10:54 f m

Nordic Nursery Final käytiin tänä vuonna Norjassa. Rata on open class (III-luokka) ja avoin alle kolme vuotiaille koirille. Tämä on ensimmäinen kerta kun Suomi osallistuu tähän karkeloon kun meillä ei monta nuorta koiraa ole joilla kolmosen ratoja ajetaan, muissa maissa käydään kovat karsinnat paikoista. Toisaalta tämä on vasta kolmas kerta kun ko kisa järjestetään pohjoismaissa. Norjasta ja Ruotsista oli ilmoitettu yhteensä 30 koiraa ja sitten me 3 suomalaista, tanskalaiset jätti väliin. Brittien saarilla nurserykisat käydään talven yli, en ole varma onko siellä ikärajaa mutta koira ei ole saanut voittaa Open-classia.

Ja matka voi alkaa

Suomesta meitä siis lähti minä ja Rhy, Leena Jussila ja Cowlow Jess sekä Minna ja Pomo. Matkalla pysähdyimme treenaamaan Lekebergassa, tämä oli meille tosi hyvä koska en ollut päässyt treenaamaan isommilla pelloilla ja vierailla lampailla moneen viikkoon. Myös Leenalle varmaan ihan tervetulutta kun Jessi ollut meillä toista viikkoa ennen lähtöä.
Lekebergassa tein muutaman pidemmän haun jossa tsekkasin että pysähtyy hakukaarella just sinne minne haluan, sekä prässäsin sitä flankeillä sekä häkillä oikein kunnolla. Rhyn kanssa kun haaste on se että naulitsee lampaat ja säikyttää ne eikä sitten enää ole lainkaan kuulolla.

Jessi treenaa Lekebergassa

Minna ja Pomo Lekebergassa

Saavuimme sitten perjantai iltana Osloon Hotel Thoniin. Ihan ok hintainen mutta ällöä oli että huone haisi tupakalle, sitten Leenan sänky romahti kun siihen istahti…

Kisat käytiin kauniissa paikassa nimeltä Skui, Persbråtens Gårdin pelloilla.  Lampaat olivat rodultaan Gammel Norsk Spell Sau. Tuomarina toimi Con McGarry, Irlannista

Kisarata

Lampaiden vaihto

Katsomo sivusta

1/2 Suomen joukkueesta

Haku oli molempina päivinä vajaa 300m. Haut olivat haastelliseet, molempiin suuntiin oli annettava lisäkäskyjä jos koirat eivät itsestään osanneet pysyä laajana kaarella kunnes näkivät lampaat. Vasemmalla oli pari metsäsaareketta ja oikealle menettivät mahdollisesti näkymän lampaisiin riippuen kaaren muodosta. Ajot oli maximoidut 400m, crossin osuus 170m, molempina päivinä ajettiin myötäpäivään.
Ekana päivänä pitkä crossi ylitti tien toiselle pellolle,tiellä oli iso vesilätäkkö jonka yli ladyt eivät tietenkään halunneeet mennä. Toisen portin jälkeen lampaat olisivat halunneet jatkaa ”kotitietä” pitkin eivätkä todellakaan halunneet jatkaa jakorinkiin päin vetisen ja upottavan maaperän yli. Tähän vaadittiin päättäväisyyttä ja vakaita hermoja sekä koiralta että handlerilta. Toisena päivänä ajoportit  oli siirretty vasemmalle jotta ei tien ylitystä tarvittu.
Sekä jaossa että häkillä lampaat testasivat koiria, olivat jotenkin kiemurtelevia ja niistä oli vaikea saada sopiva ote. Ekana päivänä oli kaksi merkattua lammasta joista jaettiin pois kaksi ei merkattua, toisena päivänä ei ollut merkattuja. Ekana päivänä oli 12 min aikaa ja toisena 11min. Single jätettiin pois lyhyen päivän takia, pimeä tuli noin 16 maissa. Monella loppui aika kesken, joten radalla oli oltava tehokas.

Jessi jako lauantaina, kuvassa näkyy eka portti oik sekä hakuportti.

Lauantai
Vettä ja välillä rakeita satoi melkein koko päivän enemmän tai vähemmän, varsinkin Jaran Bean kanssa ajoi melkoisessa säässä kasaten 93p. Lähtönumeroni oli 30, en tykkää odottaa niin kauan mutta hyvä puoli on että ehtii seurata miten lampaat käyttäytyvät sekä miten Knivet ja muut prot handlaavat lampaita.
Oli vahva fiilis lähettää vasemman kautta, mutta kun vain yksi jonka näin ennen meitä lähetti vasemmalle, oli tulla päätöksentekoahdistus…mitä minä en ole nyt tajunnut…?
Näytin Rhylle lampaat katsomosta parin koiran ajan, sitten vein autoon. Otin sen kunnolla käsiin ennen kun menin lähelle kisapeltoa, jätin sen yksin aitaan kiinni ja hain ihan viime tipassa kun edellinen oli häkittämässä. Sen olen huomannut että en voi antaa katsoa lampaita pitkään ennen kun lähetän, silloin lähtee ihan varmasti käsistä.
Superhieno kaari vasemman kautta, kiersi molemmat saarekkeet ja nosti hienosti, saikin näistä 20+10p. Luoksetulossa sain sen pysymään kaukana ja tulivat melko suoraan, mutta vauhti oli ollut liian kova ilmeisesti vaikka jarrutin sitä, pisteitä pois -11.
Sitten ajo. Olin päättänyt pitää koiraa oikein kaukana jotta ei säikytä lampaita, tolpan kierto joka oli n 10 m ohjaajan edessä oli ok, en antanut kurvata ja peittää kunnolla vaikka niin olisi halunnut, ja tästä syystä varmaan sitten jatkui niin kui teki… Emme saaneet otetta niistä ja hajaantuivat useasti ekalle portille asti. Yksi uuhi yritti yksin ihan koko ajon aikana karkuun, Rhy haki sen takaisin varmaan 10 kertaa, eli linjoilla ei voi kehuskella, pisteitä jäi vaan 9/30 😦 
Kakkosportin jälkeen uuhi lähti pari kolme kertaa juoksemaan tietä pitkin 40-50m kun muut seisoivat paikallaan märän upottavan kohdan luona. Tässä muutamat koirat antoivatkin periksi tai purivat, uuhet eivät vaan menneet helposti siitä läpi. Luulin oikeasti viimeinen kerta kun uuhi lähti ja oli jo lähellä ”kotimetsää”, että nyt se menetetään…mutta Rhyllä kesti pää ja palautti sen taas muiden luo.
Sitten vihelsin jo ”anna palaa” sillä riskillä että puree jos eivät siirry, ei purrut ja pian olivat uuhet jakoringissä. Pösilöuuhi tietty heti karkuun ja päästin toisen mukaan, Rhy väliin ja räkäjako tehty. Jostain kumman syystä saimme tästä silti 8 p.  Äkkiä koira perään koska kukkulan takana jossa yleisö oli sijaitsi myös poistovarikko joka oli niille jo tullut tutuksi.
Häkki oli haasteellinen kun yrittivät molemmin puolin ohi, koira oli pidettävä kaukana. Rhy avasi flankit hyvin wee:llä ja kaa:lla (onneksi viimeiset treenit pelkkää prässiä) , yksi uuhi vähän ohi, mutta suppilotaktiikalla Rhyn ollessa melkein häkin takana lopussa saatiin uuhet häkkiin. Jess! Häkistä myös 8p.
Yhteensä 63p joten niillä ei juhlittu, olin tästä silti tyytyväinen koska tehtävä oli ollut meille kokemattonina tosi haastava. Jälkiviisaana olisi ehkä kannattanut antaa Rhyn ottaa alligaattoriote niistä heti alusta, ehkä se uuhi ei siiten olisi koko ajan yrittänyt pois. Kaikki lampaat menivät ainakin sen kolme kertaa vkl aikana, saman värinen juoksi ainakin yhden koiran yli la aamup sekä sai Jaranin Bean perääntymään sunnuntaina. Ruotsalainen sanoi että oli sama, en tiedä mutta aianakin käytös oli.

Illalla oli varattu ravintolasta pöydät kaikille, sinne ilmantui kuitenkin vaan osa norjalaisista ja me. Koko päivä ulkona jännittämisen kera vei voimat joten suht aikaisin menimme nukkumaan.

Lottie Hanssonin Debbie sunnuntai aamuna

Sunnuntai
Lähtöjärjestys oli käänteinen, eli lähdin nyt numerolla 18 kun olin ollut 14:sta lauantaina.
Otin Rhytä vähän vähemmän käsiin nyt, mutta en taaskaan antanut katsoa lampaita tai olla minun kanssa ennen lähtöä.
Lähetin nyt oikealle. Kaari alkoi hienosti, menetti näköyhteyden ja rupeisi ottamaan vähän sisään hakuporttien kohdalla, huomasi että ei ole lampaita ja heitti itse takaisin ulos. Näki lampaat vähän matkan päästä. Pysäytin sen vihellyksellä ja standilla klo 13, halusin varmistaa että on kuulolla eikä tee ”Riala-temppua” uudelleen. Pysähtyi kun tatti, uusi oikea ja seis klo 12. Rokotti liian aikaisesta pysähdyksestä + lisäkäskystä -4p. Nostossa kiemurtelivat vähän ennen kun lähtivät rullaamaan, siitä -5. Jos olisi tässä vaiheessa tiennyt lauantain pisteet, olisin hidastanut luoksetuonnissa vielä enemmän, eli tuli taas liian lujaa sekä mutka hakuportin jälkeen -13p. Ärsyttävää että kämmään tällaisen asian, yritin kyllä mutta en varmaan tarpeeksi, ja Rhy yliflankkas eikä mennyt standit ihan läpi.
Tolpan kierrossa yrittivät kukkulalle mutta nyt olin varautunut, Rhy sai niistä ok otteen. Ekalle portille vähän haparointia kun veto kukkulalle mutta sai niistä otteen, tokalle portille sekä jakorinkiin ok, ajosta siis 26p 🙂
Sain raon melko pian ja Rhy tuli heti väliin, jako hyväksytty. Molemmat porukat lähtivät sukkanana kukkulalle, käskin Rhyn pysäyttämään oikean kautta mutta ottikin vaan ei-jaetun porukan, jaettu porukka oli pääsemässä pakoon joten vasen käskyllä niitä pysäyttämään…tässä vaiheessa en enää nähnyt koiraa enkä lampaita, jako oli rinteen alapuolella. En tiennyt roikkuuko jossain uuhessa kiinni vai sekoileeko varikolla, käsi ylös ja ”thank you!”  ja elukoiden perään kukkulalle juosten.
Kun tulen ylemmäs näen että Rhyllä on homma hanskassa lauma koottuna  ja jatkan aikeena viedä lauman pois. Kuulen Leenan huutavan ”jatka rataa, tolpalle siitä tuomari käski!”…aha, okey ”sorry”, ja takaisin alas. Tuomari ja yleisö näki tilanteen ja tuomari sanonut ”keep on working” mutta minä en kuullut…  Tossua toisen eteen ja äkkiä häkille, Rhy toi ne suoraan ja tehokas häkitys muutamassa sekunnissa.
Huh huh, olipa hurjaa. Taputan koiraa ja lähden rinnettä ylös pois radalta. Tuomari huikkaa minua ja vinkkaa luokseen, tajuan että olen diskattu ja että hän tulee tämän ilmoittamaan…vai moittiiko minua sähellyksestä..kääk. Tuomari kuitenkin vaan hymyilee ja kysyy ”where have you bought that dog?”  Siihen minä yllättyneenä, sorry? Niin että sinulla on todella hyvä koira, mistä olet sen ostanut?
Voi hih ja hah, Leenalla oli tilannetajua ja onnistui ikuistamaan minut polvillani irlantilaisen tuomarin edessä, kertomassa kasvattajan sekä Rhyn vanhemmat,  seuraavan koiran ollessa jo tolpalla 🙂
Pisteitä yhteensä 72p ja yhteistuloksissa 14. Olen hirmu tyytyväinen Rhyyppyyn, kunhan itse vielä oppisin ajamaan näitä ratoja.

Mieluinen tuomaripuhuttelu 😉

Helpottuneena radalta

Kisan voitti Norjan Sander Hindenes jonka Gael oli hirmu kiva. Huvittavaa oli  ruotsalainen nuori nainen, oli crossilla ja lampaat menossa kovaa kyytiä offlinea alakautta kakkosportista ohi. Ei ehtinyt korjata, rupesi sitten yhtäkkiä kovaan ääneen valittamaan ” I can´t see I can´t see…!” ja lopetti ohjaamisen. Kääntyi tuomarille ja pakotti sen tolpalle katsmomaan. Siinä vähän aikaa väänsivät sillä seurauksella että nainen sai rerunin?! 
Kun menin katsomaan hänen näkökulmasta niin on myönnettävä että kakkosportin ympärillä oli vähän sumua. Hän ajoi siten täydellisen crossin toisella yrityksellä ja oli 4.  Eka starttaaja sunnuntaina Lottie ei nähnyt koiraa lainkaan hakukaaren lopussa tai nostossa, lauantaina 2-3 viimeistä ajoivat melko pimeässä. Niin ruotsalaista tuo valittaminen mistä milloinkin, huoh.

Rhy tarkkailemassa oman radan jälkeen

Mahtava kokemus, kiitsat Leenalle ja Minnalle parhaimmasta seurasta! Tästä tuli kyllä nälkä ja haluan oppia ajamaan ratoja niin että olen koirani arvoinen, joten ei kun ensi vuodelle suunnitelmia tekemään, see ya!

Sunnuntain ajo
http://youtu.be/YK-UTyDLOk0

 

One Response to “Nordic Nursery Final 2012”

  1. Hej Anja, jag förstår inte vad du skriver-;)!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s