kemirhys

Tankar om hund och vallning

Kitee Trainingcamp,Putkisalo trainingcenter sekä Kaaosta Mahnalassa september 25, 2012

Filed under: Uncategorized — Anja Lehtiö @ 6:34 f m

Pe lähdin kohti Kiteetä Sippolan kautta. Pirjo Vanhalan luona Rhy pääsi kokeilemaan nautapaimennusta, laumassa oli muutama lehmä ja aika monta hiehoa…ehkä 20 yhteensä. Ensin yritti etsiä lampaita nautojen takaa, eikä tajunnut lainkaan että lehmiä voi ajaa. Vasta kun tulivat ihan häntä kohti ja säikähti, tajusi että hei näitähän voi paimentaa. Vähän hirvitti poikaa, mutta pokkana kyllä painoi kääntyviä hiehojakin menemään. Pirjo näytti vielä sisätyöskentelyä Iikalla, mutta sinne en ainoata kisakoiraani halunnut laittaa, sen verran napakat olivat lehmien potkut.

Rhy tajuaa että lehmiä voi paimentaa

No niin, arvon neiti on hyvä ja seuraa nyt vaan niitä muita!

La Minnan luona treenamassa, myös Leena liittyi seuraan la-iltana. Tein vähän pidempiä ajoja, sekä kokeilin look backia ja sortteerausta. Lookbackissa en osaa ajoittaa kääntymistä oikein, eli ei tee kaunista s:ää (a´la Spot) vaan kääntyy väärään suuntaan. Silloin en ole päästänyt hakemaan toista, siitä syystä ruvennut empimään lähtemistä toiselle laumalle. Tekniikkaa pitää vielä hioa lyhyimmillä etäisyyksillä ja häkin kanssa.
Sortteeraus oli kivaa ja Minnan lampaat täydelliset tähän. Lampaita 20-30 josta 7 ruskeaa erotettiin. Yksi ruskea pääsi livahtamaan joukkoon, en viitsinyt aloittaa enää alusta kun Rhy aika allina loppuvaiheessa. Leenalla ja Spotilla meni niin kuin elokuvissa ja myös Pomo ja Minna oli päheitä.

Rhy ajamassa Kitee trainingcampilla

Seuraavalla viikolla mentiin Leenan kanssa Rantasalmelle treenaamaan. Saatiin Rhyn kanssa ekaa kertaa kokeilla 400-600m hakuja. Vaikeutena oli vielä että eka pelto oli puolet vihreä ruohoa ja toinen puoli sänkipeltoa. Toisella pellolla oli puolet sänkipeltoa ja toisella puoliskolla oli oljet vielä keräämättä, koira ei siis nähnyt lampaita jos pidettiin ne olkipuolella. Kun Rhy tajusi että ”rajoja” voi ylittää, itse haut menivät hirmu hyvin. Lähestyi niitä päättäväisesti ja otti silti flankkivihellykset silloin kun näin sitä ohjata. Vähän jännittynyt välillä, mutta ei ollut alligaattorina. Osaa mielestäni myös aika hyvin ”etsiä” lampaita tolpalta.
Illalla rupesi yhtäkkiä satamaan kaatamalla sen lisäksi että tuuli oli kova, oli hirmu hyvä treeni kun näissä olosuhteissa ei ihan helpolla muuten lähtis treenaamaan.

Rhy ja Spot vie uuhet ja karitsat ulos laitumelle

No niin, sitten vaan sorkkaa toisen eteen

Alla pari 500-600m haun nostoa kuvattu Leenan toimesta.
Ekassa en näe miten syvällä koira on, joten vihellän pari vasenta vielä jotka otti, sitten viehllän ihan summissa siitä juuri ennen kun olisi mennyt metsikköön.

Ennen toista pitkää hakua rupesi satamaan aivan kaatamalla, en nähnyt koiraa lainkaan hakukaarella mutta hyvin näytti sinne löytävän. Lähetin tallin (oikealla näkyy) edestä sänkipellolta ja Leena piti rehupaalien edessä .

Extreme-kisat käytiin Mahnalassa. Parkkipaikalta oli reilu kilometri kävelyä metsän läpi. Ei siinä mitään, mutta kun ei ollut opastuksen opastusta ja polkuja sekä traktoriteitä meni ristiin rastiin. Onneksi tuomari lähti meidän kanssa samaan aikaan, joka oli siellä jo kerran käynyt haahuilemassa ja löysi nyt perille.
Kisat käytiin meidänkin laidunta pienemmällä lohkolla. Tai pituutta oli reilusti, mutta vajaa 100m leveä kun vasemmalla puolella oli pitkää kasvillisuutta. Poistovarikko oli radan alussa, pienellä polun tyngällä (mistä tultiin pellole) eli siitä ajettiin rataa muutaman metrin päästä, korkea kasvillisuus oli jonkun verran näkösuojana.  Haku oli siten ehkä 150m, eka poispäinajo pätkä 140m ja crossi n 60m.
Rhy kävi suht kuumaana kun joutui katsomaan edellisiä koiria , oli pakko hinata mukana pellolle auton ollessa niin kaukana. Haku oikean kautta hyvä, pysäytin juuri lampaiden ja tuontivarikon väliin klo 11 eli vähän yli,  jotta ei vetäis sinne, siitä rokotettiin 2p. Tuonti ohjaajalle hyvä, kuunteli jopa ihan jees. Tolpan kierto vähän laaja, eka pätkä poispäinajoa lampaat rullasivat hyvn ja olivat linjalla, portin jälkeen en ehtinyt saada ajoissa linjalle kakkosportille kun matka oli niin lyhyt joten offlinessa suurimman osan. Kakkosportilta ohjaajalle hyvä.
SBCAK:n kisoissa häkkki on ennen jakoa. Koira mun ja häkin väliin kun meinasivat seurata minua. En reagoinut tarpeeksi nopeasti joten yksi ohi muistaakseni. Olin nähnyt miten moni taisteli häkillä kun lampaat eivät väistäneet ihmistä lainkaan, siten otin melko agren roolin itselleni. Tämä tarttui koiraan joka oli liian sähäkkä ja flankit tiukat, loppujen lopuksi sisään. Siitä ulos ja jakorinkiin, siirryin lampaiden eteen ja käskin ”get up” kun meni maahan lampaiden pysähtyessä syömään. Rhy syöksähti tästä suoraan yhteen uuheen kiinni joka yritti pakoon minkä ehti, ehdin huutaa lay down!! Rhyy!!? ennen kun Rhy antoi periksi ja uuhi rytisi pusikossa. Että sillee sitten.
Leena antoi tiukkaa palautetta että kaikki oli minun aiheuttamaa. Koira aivan liian tiukkana ja pinkeänä häkillä, mun sähäkät pillikäskyt vielä hetsasi sitä. Tämä totta niin totta. En muutenkaan osaa häkittää kun koiran pitäis hoitaa sekä ohjaajan että oman puolen, kun lampaat ei reagoi ihmiseen lainkaan.
Jonna ja Magda voittivat jälleen ja Tauno & Joski toisia, paljon onnea! Ainoa joka ei saanut edes tulosta oli me, ja me oltais menossa korkkaamaan III-luokka tulevana viikonloppuna…hmm

Tulevana viikonloppuna on Juvalla perjantaina ja lauantaina III-luokan karsintakisat, sunnuntaina SM-finaali johon pääsee 15 parasta yhteistuloksella.
Radan tekee Severi joten tulee ihan varmuudella olemaan vaikea ja pitkä, ja niin pitääkin olla kun on karsintakisat. Meille olisi tietty sopinut ekaksi kolmosen kisaksi  vähän helpompikin rata. No, en minä pidä niitä SM:nä , vaan tavoitteemme on päästä ajamaan rata läpi.
Nyt sitten viimeiset päivät treenataan pelkästään kuuliaisuutta. Vähän pelottaa, kun päivää ennen kisoja ehdin juuri ja juuri töiden jälkeen lenkittää koiran vartin, ennen lähtöä Juvalle päin. Lähteeköhän totaalisetsi käsistä perjantaina…no sen näkee sitten

See ya!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s